Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Aktif ve Pasif Hoparlör Arasındaki Fark
05.12.2020

Aktif ve Pasif Hoparlör Arasındaki Fark

Aktif Bir Hoparlör ile Pasif Arasındaki Fark Nedir?

 

Aktif hoparlör en temel anlamda mikser, doğru bir bağlantı şekli, amfi ve hoparlördür. Bunun tam tersi olan pasif hoparlörlerde ise bu bağlantı şemasını ayrı ayrı kullanmak gerekmektedir. Ayrıca aktif hoparlörler kendi içerisinde bir amfi barındırdığı için herhangi bir elektrik kaynağına takıp çalştırabilirsiniz fakat pasif hoparlörler içerisinde amfi olmadığı için öncelikle yeterli gücü alması için bir amfiye bağlanması daha sonra ekstra bir elektrik kaynağına bağlantı yapılarak ses alınabilir.

Aktif Hoparlör Özellikleri

Aktif bir hoparlör son derece kolay ve mükemmele yakın cihazlardır. Kendi bünyesinde barındırdığı bir amplifikatör sayesinde ek bir ürüne gerek kalmadan doğruda sesi iletebilir.

 

Aktif Hoparlör Avantajları:

 

  • Ürün kendi başına direkt elektrik kaynağına bağlanıp çalıştrılabilir

  • Harici bir amplifikatör gerektirmez

  • Daha kompakt tasarımları vardır

 

Aktif Hoparlör Dezavantajları:

 

  • Amfinin ürettiği ısı nedeniyle, hoparlörün içindeki hava, elektrofiziksel özelliklerini etkileyebilecek ve sesi bozabilecek şekilde ısıtılır

  • Kritik ses seviyelerinde çalışmak, sıcaklıktaki artıştan dolayı amplifikatörün arızası ile sonuçlanabilir.

  • Amfinin ürettiği ısı ile içerisinde çalışan fan çok sesli olabilir ve ses deneyimini bozabilir.



Pasif Hoparlör Özellikleri:

Pasif bir hoparlör temel olarak dışardan bağlantı yapacağınız bir amfi ile güç alıp daha sonrasında bir elektrik kaynağına bağlantı sağlayarak sesi alabileceğiniz bir sistemdir.

 

Pasif Hoparlör Artıları:

  • Yapı malzemesi

  • Hoparlör çalıştığı sırada kabin içinde hoparlörün ve havanın aşırı ısınması yoktur

  • Aktif hoparlörlere göre daha uygun fiyatlıdır.

 

Pasif Hoparlör Dezavantajları:

  • Pasif sistemin çalışması için harici bir amplifikatöre ihtiyaç duyulmasıdır. 

  • Gücü, ses vericinin maksimum performansının en az bir buçuk katı olmalıdır.

  • Tüm ses ayarları tamamen haricidir.

 

Hangisini Seçmek Daha Mantıklı?

Bu soru aslında tamamen kullanıcının bilgisine ve amacına göre değişmektedir. Eğer kullanıcı harici bir amfi üzerinden işlem yapmayı bilmiyorsa elbette aktif bir sistem alması çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü diğer türlü hoparlörü yakabilir ve bu yüzden harcadığı para boşa gidebilir.

 

Bu yazımızda sizlere aktif ve pasif hoparlör farkını anlatarak ilerde seçeceğiniz ürünü hangi amaçla ve nasıl kullanacağınızı belirleyerek daha rahat seçmeniz için olanak sağlamaya çalıştık.

Blog Son Eklenenler
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?

Mikrofon

Vokal, insan sesinin bir müzik parçasında melodi veya harmoni üretmek için kullanılması anlamına gelir. Vokaller, müzik eserlerinde ana melodi taşıyıcısı olarak veya arka planda harmoni sağlamak için kullanılabilirler. Müzisyenler, çeşitli müzik türlerinde ve tarzlarında vokal tekniklerini kullanarak duyguları, hikayeleri ve mesajları ifade ederler. Vokal kaydı, ses aralığı, tonu, teknik yeteneği ve yorumu gibi özellikleriyle değerlendirilir. Vokal Nasıl Kaydedilir?

26.03.2024
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?

Referans Monitörleri

Hoparlörler, ses sinyallerini elektrik enerjisinden mekanik titreşimlere dönüştüren elektroakustik cihazlardır. Temelde, bir hoparlör sürücüsü bu dönüşümü gerçekleştirir. Bir hoparlör sürücüsü, gelen elektrik sinyallerini hareketli bir bobin aracılığıyla manyetik bir alan oluşturarak dönüştürür. Bu manyetik alan, sabit bir mıknatıs tarafından oluşturulur. Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler. Bu temel prensip, hoparlör teknolojisinin temelini oluşturur ve hoparlörlerin çalışmasını sağlar.

21.03.2024
MIDI Klavye Önerileri 2024
MIDI Klavye Önerileri 2024

Midi Klavyeler - Synthesizer

MIDI denetleyici klavyesi, MIDI verilerini bir bilgisayara veya başka bir donanıma göndermek için kullanılan bir cihazdır. Daha temel bir ifadeyle, harici bir kaynaktan gelen sesleri tetiklemek için kullanılan bir klavyedir. Harici kaynak, DAW'nızdaki başka bir donanım parçası veya sanal bir araç olabilir.   MIDI denetleyici türlerini ve Midi klavye önerilerini inceliyoruz. 

18.03.2024
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?

Genel Kültür

Rap sanatçıları için gereken temel beceriler şunlardır:   Yazma Becerileri: Güçlü bir rap sözü yazma yeteneği, rapçılar için temel bir beceridir. İlginç ve etkili şarkı sözleri yazabilmek, sanatçının kendini ifade etmesini sağlar.

28.02.2024
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü

Genel Kültür

İtalyanca kökenli olan "graffito" kelimesinden türemiştir ve "çizmek" veya "kazımak" anlamına gelir.

27.02.2024
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Genel Kültür

Hip-hop , 1980'lerde ve ’ 90'larda yaygın popülerlik kazanan kültürel hareket ve ayrıca  rap , hareketin en kalıcı ve etkili sanat formu haline gelen ritmik ve / veya kafiyeli konuşmayı içeren müzik tarzıdır.

27.02.2024
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Tekno müziğin içerisinde bulunan ritim ve melodiler, elektronik müzik aletleri ve dijital yazılım programları aracılığıyla üretilir. Elektronik müziğin alt türüdür ve yalnızca elektronik enstrümanlar kullanılır.

22.02.2024
Elektronik Müzik Nedir ve Türleri Nelerdir?
Elektronik Müzik Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Synthesizer, drum machine veya Midi gibi cihazlar, elektronik müziğin üretiminde yaygın olarak kullanılan araçlardır. Bu tür müzik, ambient, techno, house, trance, drum and bass, dubstep, electro gibi farklı tarzlara ayrılarak çeşitli ritimler ve ses efektleriyle karakterize edilir.  

19.02.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.