Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Mikrofonlarda Polar Pattern Yapıları
10.05.2023

Mikrofonlarda Polar Pattern Yapıları

Mikrofonlarda Polar Pattern Yapıları 

Directionality veya “Yönlülük” mikrofonların farklı açılarda ki ses kaynaklarından  gelen sese olan duyarlılıkların temsil eder. Bazı mikrofonların görünüşleri veya  türleri aynı olsa da sesin geldiği yöne bağlı olarak ses kaynağından gelen sesi ne kadar hassas bir biçimde algıladıkları mikrofonların polar pattern’lerine bağlıdır.

Mikrofonda Polar Pattern Nedir?

Polar pattern, mikrofonun üç boyutlu düzlemde açısal olarak algı hassasiyetinin  grafiksel veya terimsel tanımıdır. Mikrofon polar pattern’leri aralarında geçişken olmak üzere üç kategoride  incelenir. 

Bunlar Uni, Bi ve Omni olarak adlandırılır. 

Unidirectional Mikrofon (Uni) 

Uni tek anlamına gelmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere tek taraftan ses  alma eğilimindedir. En çok mikrofonun ön tarafından gelen sesleri algılarlar. Yanlardan gelen seslere  omni ye göre daha az, arkadan gelen seslere ise çok daha az hassastırlar. 

Unidirectional mikrofonlar kapsüllerinin arka tarafından gelen seslere hassas  olmadıkları için feedback oluşumuna karşın veya konserlerde seyirci seslerini hoparlörlere göndermemek için yüksek sesli kullanım alanlarında tercih edilir. 

Unidirectional mikrofonlar kendi içerisinde üç ayrı türe ayrılırlar: Bunlar Cardioid, Supercardioid ve Hypercardioid’dir. 

Cardioid Mikrofon  

Tek bir açıdan gelen sesi algılama konusunda diğer polar pattern türlerine sahip  mikrofonlara oranla daha kullanışlı olduğu için mikrofonlar arasında en çok  tercih edilen polar pattern’dir. Kalp şeklinde bir alandan gelen sesleri algıladığı için cardioid (kalp) olarak  adlandırılmıştır.

 

Bir Cardioid mikrofonun polar pattern’i: 

 

Geniş bir ters kalp şeklinde gösterilen çizgiler ses kaynağından gelen sesi mikrofonun hangi tarafının ne kadar şiddetle algılayacağın göstermektedir. 



(0° olarak gösterilen açı mikrofonun en hassas olduğu noktadır) 

Cardioid Polar Pattern’e sahip bazı mikrofonlar: 

https://www.sescibaba.com/c-1-condenser-studyo-mikrofonu

https://www.sescibaba.com/tlm-103-studio-set

Supercardioid Mikrofon 

Bir Supercardioid mikrofonun polar pattern’i: 

Görselde de görüldüğü üzere Cardioid mikrofonlar kapsüllerinin arka tarafından  gelen sesleri algılayamaz iken Supercardioid mikrofonlar kapsüllerinin arka  tarafından gelen seslere de duyarlıdırlar. 

https://www.sescibaba.com/e-945-dinamik-kablolu-mikrofon

https://www.sescibaba.com/mkh-416-p48u3-tube-line-mikrofon

Hypercardioid Mikrofon 

Bir Hypercardioid mikrofonun polar pattern’i:

https://www.sescibaba.com/km-185-condenser-enstruman-mikrafonu

Bir Hypercardioid mikrofonun ve Supercardioid mikrofonun polar pattern’lerini karşılaştırdığımızda mikrofonun 180* arkasında kalan alanın Supercardioid’e  oranla daha geniş bir açıya sahip olduğunu görebilirsiniz. 

Yani bir Hypercardioid mikrofon Supercardioid mikrofona oranla mikrofonun  arkasından gelen seslere daha duyarlıdır.


Bidirectional Mikrofon (Figure Of Eight) 


“Bi” iki veya çift anlamına gelmektedir.  

Bidirectional polar pattern’e sahip mikrofonlar sekiz şekline benzediği için “Figure  Of 8” olarak da adlandırılır.  Mikrofon kapsülünün önünden ve arkasından gelen seslere eşit derecede duyarlıdırlar.


Omnidirectional Mikrofon 

“Omni” tüm veya hepsi anlamına gelmektedir. 

Mikrofonun ön, arka ve yan taraflarından gelen tüm sesleri alır. Farklı konumlardaki ses kaynaklarından gelen sesleri kaydetmek için idealdir.

Multi Pattern Mikrofonlar 

Bazı mikrofonlar içerisinde bulunan diyafram sayesinde polar pattern’ler  arasında geçiş yapabilmenize olanak tanır. 

Küçük bir switch sayesinde polar pattern’ler arasında geçiş yaparak aynı  mikrofon ile birkaç farklı polar pattern kullanma imkanı sunar.





 



Blog Son Eklenenler
Kulaklık Seçme Rehberi: En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar
Kulaklık Seçme Rehberi: En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar

Kulaklık

En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar Kulak üstü kulaklıklar içerisinde önerdiğimiz kulaklıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz. Her ihtiyaca uygun kulaklık çeşitleri için de web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Devamını Oku
02.05.2024
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?

Mikrofon

Vokal, insan sesinin bir müzik parçasında melodi veya harmoni üretmek için kullanılması anlamına gelir. Vokaller, müzik eserlerinde ana melodi taşıyıcısı olarak veya arka planda harmoni sağlamak için kullanılabilirler. Müzisyenler, çeşitli müzik türlerinde ve tarzlarında vokal tekniklerini kullanarak duyguları, hikayeleri ve mesajları ifade ederler. Vokal kaydı, ses aralığı, tonu, teknik yeteneği ve yorumu gibi özellikleriyle değerlendirilir. Vokal Nasıl Kaydedilir?

Devamını Oku
26.03.2024
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?

Referans Monitörleri

Hoparlörler, ses sinyallerini elektrik enerjisinden mekanik titreşimlere dönüştüren elektroakustik cihazlardır. Temelde, bir hoparlör sürücüsü bu dönüşümü gerçekleştirir. Bir hoparlör sürücüsü, gelen elektrik sinyallerini hareketli bir bobin aracılığıyla manyetik bir alan oluşturarak dönüştürür. Bu manyetik alan, sabit bir mıknatıs tarafından oluşturulur. Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler. Bu temel prensip, hoparlör teknolojisinin temelini oluşturur ve hoparlörlerin çalışmasını sağlar.

Devamını Oku
21.03.2024
MIDI Klavye Önerileri 2024
MIDI Klavye Önerileri 2024

Midi Klavyeler - Synthesizer

MIDI denetleyici klavyesi, MIDI verilerini bir bilgisayara veya başka bir donanıma göndermek için kullanılan bir cihazdır. Daha temel bir ifadeyle, harici bir kaynaktan gelen sesleri tetiklemek için kullanılan bir klavyedir. Harici kaynak, DAW'nızdaki başka bir donanım parçası veya sanal bir araç olabilir.   MIDI denetleyici türlerini ve Midi klavye önerilerini inceliyoruz. 

Devamını Oku
18.03.2024
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?

Genel Kültür

Rap sanatçıları için gereken temel beceriler şunlardır:   Yazma Becerileri: Güçlü bir rap sözü yazma yeteneği, rapçılar için temel bir beceridir. İlginç ve etkili şarkı sözleri yazabilmek, sanatçının kendini ifade etmesini sağlar.

Devamını Oku
28.02.2024
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü

Genel Kültür

İtalyanca kökenli olan "graffito" kelimesinden türemiştir ve "çizmek" veya "kazımak" anlamına gelir.

Devamını Oku
27.02.2024
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Genel Kültür

Hip-hop , 1980'lerde ve ’ 90'larda yaygın popülerlik kazanan kültürel hareket ve ayrıca  rap , hareketin en kalıcı ve etkili sanat formu haline gelen ritmik ve / veya kafiyeli konuşmayı içeren müzik tarzıdır.

Devamını Oku
27.02.2024
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Tekno müziğin içerisinde bulunan ritim ve melodiler, elektronik müzik aletleri ve dijital yazılım programları aracılığıyla üretilir. Elektronik müziğin alt türüdür ve yalnızca elektronik enstrümanlar kullanılır.

Devamını Oku
22.02.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.