Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Moog Model D’nin tarihi
11.07.2023

Moog Model D’nin tarihi

Moog Model D (Minimoog)’nin tarihi

Bugünkü blog yazımızda siz okurlarımıza Eddie Van Halen’dan Mac Miller’a, Michael Jackson’dan Dr. Dre’ye kadar birçok sanatçının kullandığı, neredeyse 80’lerde yapılan tüm şarkılarda kullanılan Mood Model D nin ilginç hikayesinden bahsedeceğim. 


Moog Model D Nasıl Bulundu?

1960'lı yıllarda RA Moog Co, elektronik sesleri müziğe taşıyan Etherwave Theremin ve Modüler Moog synthesizer ları üretti, ancak bu enstrümanlar sıradan insanlar için erişilmesi çok zor olan cihazlar idi. Bu modüler sentezleyicilerin kullanımı zordu ve kullanıcıların sesler oluşturmak için bileşenleri manuel olarak patch kablolarıyla bağlamalarını gerektiriyordu ve çok hassas cihazlar oldukları için iyi bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmekteydi. Çoğu üniversiteler veya plak şirketleri tarafından film müziği veya jinglelar oluşturmak için kullanılıyordu ve 1970 yılında müzisyenlerin sadece 28 tanesi bu cihaza sahipti.

 

Daha küçük ve daha güvenilir bir sentezleyici yaratmayı uman Moog mühendisi Bill Hemsath, fabrikadan ödünç çaldığı bir klavyeyi ikiye keserek ve birkaç bileşeni küçük bir kabin içine bağlayarak 4 prototipin ilki olan Model A prototipini oluşturdu. Moog başkanı Robert Moog prototipi “eğlenceli” buldu, fakat başlangıçta satışlar için bir pazar görmedi. Moog ve mühendisler, taşınabilirlik için bavul tasarımı gibi özellikler ekleyerek Model B ve Model C  prototiplerini oluşturup cihazları test etmeye başladılar. 

 

1970'in başlarında, modüler sentezleyicilere olan ilginin azalmasıyla para kaybetmeye başlayan Moog Co, Hemsath’ın minyatür sentezleyicisinin farklı bir versiyonunu yani Minimoog Model D'yi geliştirdiler. Moog başkanı Robert Moog onları azarladı, ancak Model D'nin potansiyelini görmeye başlayınca üretimine izin verdi.

 

Moog Co, ilk Minimoog’u 1970 yılında piyasaya sürdü. Moog, onu müzisyenler için taşınabilir bir araç olarak düşündüğünü ve ekip olarak "belki 100 tane" satacaklarını beklediklerini söyledi ve ilk perakende mağazalarda satılan synthesizer olarak tarihe ismini yazdı.

 

Minimoog, 13 yıl boyunca 12.000'den fazla üretildi fakat Moog Co nun bütçesi bu talebi karşılayabilecek kadar fazla değildi. bu sebepten şirket 1971 yılında risk sermayecisi olan Bill Waytena’ya satıldı



Model D’nin Yenilenmiş Hali:

2016 yılında, Moog Music, bağımsız bir LFO ve MIDI portları ile güncellenmiş bir Model D versiyonunu üretmeye başladı ve klavyede aftertouch ve hız hassasiyeti özelliklerini ekledi. 

Üretimi bir yıldan daha kısa süren Model D 2022 yılında yaylı pitch-bend özelliği ve güncellenmiş MIDI ünitesi ile tekrardan üretim bandına girdi.




Günümüzde de bu denli kült olmuş bir synthesizer hali ile normal insanların ulaşabileceği fiyatların üzerinde bir fiyata sahip. Fakat Behringer yeni başlayan sanatçıların da bu efsanevi synthesizer tonunu deneyimleyebilmeleri için her bütçeye uygun olan Minimoog’un birebir alternatifi olan Behringer Model D yi üretti ve satışa sundu.



https://www.sescibaba.com/model-d-analog-synthesizer

Moog Model D’nin kullanıldığı En Ünlü Şarkılar:

Gary Numan - “Are 'Friends' Electric?”

Gary Numan, grubunun ( Tubeway Army ) kendi adını taşıyan ilk albümünü kaydetmek için stüdyoya gittiğinde punk rock'çıydı. Ancak stüdyonun köşesinde bir Minimoog buldu ve hemen dönüştü. Numan’ın cesur yeni synth vizyonunun gerçekten odaklandığı ikinci albümü 1979 ’ 'in "Replicas" olarak dinleyicilere sunuldu.

Stevie Wonder - “Superstition”

24 Ekim 1972'de 5. stüdyo albümü olan “Talking Book”un B tarafının 1. parçası olan “Superstition” Model D nin çıkışından 2 yıl sonra “Electric Lady Studios” da kaydedildi.

Şarkının Instrosunda Model D nin sıcak tonunu duyabilirsiniz

Donna Summer - “I Feel Love”

İtalyan disko devi ve I Feel Love’ın pordüktörü olan Giorgio Moroder Moog un büyük bir savunucusuydu ve enstrüman, ürettiği ve birlikte yazdığı bu tamamen sentezlenmiş 1977 disko parçasının tam merkezinde. O zaman, Brian Eno bunun "Geleceğin sesi" – olduğunu ve Giorgio’nun haklı olduğunu söyledi.

Pink Floyd - “Shine On You Crazy Diamond”

Pink Floyd, büyük albümlerini kaydederken sıklıkla birçok synthesizer kullandı. Klavyeci Rick Wright, İngiliz ve Amerikan synthesizerları cephaneliği arasındaydı, özellikle “ Shine on You Crazy Diamond'daki synth sesinde Minimoog’un sıcak sesini duyabilirsiniz.

Bu efsane synthesizer'ı satın almak istiyorsanız ama bütçeniz yok ise buraya tıklayarak birebir aynı sesleri alabileceğiniz Moog Model D modellemesi olan Behringer Model D'yi satın alabilirsiniz.



Blog Son Eklenenler
Kulaklık Seçme Rehberi: En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar
Kulaklık Seçme Rehberi: En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar

Kulaklık

En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar Kulak üstü kulaklıklar içerisinde önerdiğimiz kulaklıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz. Her ihtiyaca uygun kulaklık çeşitleri için de web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Devamını Oku
02.05.2024
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?

Mikrofon

Vokal, insan sesinin bir müzik parçasında melodi veya harmoni üretmek için kullanılması anlamına gelir. Vokaller, müzik eserlerinde ana melodi taşıyıcısı olarak veya arka planda harmoni sağlamak için kullanılabilirler. Müzisyenler, çeşitli müzik türlerinde ve tarzlarında vokal tekniklerini kullanarak duyguları, hikayeleri ve mesajları ifade ederler. Vokal kaydı, ses aralığı, tonu, teknik yeteneği ve yorumu gibi özellikleriyle değerlendirilir. Vokal Nasıl Kaydedilir?

Devamını Oku
26.03.2024
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?

Referans Monitörleri

Hoparlörler, ses sinyallerini elektrik enerjisinden mekanik titreşimlere dönüştüren elektroakustik cihazlardır. Temelde, bir hoparlör sürücüsü bu dönüşümü gerçekleştirir. Bir hoparlör sürücüsü, gelen elektrik sinyallerini hareketli bir bobin aracılığıyla manyetik bir alan oluşturarak dönüştürür. Bu manyetik alan, sabit bir mıknatıs tarafından oluşturulur. Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler. Bu temel prensip, hoparlör teknolojisinin temelini oluşturur ve hoparlörlerin çalışmasını sağlar.

Devamını Oku
21.03.2024
MIDI Klavye Önerileri 2024
MIDI Klavye Önerileri 2024

Midi Klavyeler - Synthesizer

MIDI denetleyici klavyesi, MIDI verilerini bir bilgisayara veya başka bir donanıma göndermek için kullanılan bir cihazdır. Daha temel bir ifadeyle, harici bir kaynaktan gelen sesleri tetiklemek için kullanılan bir klavyedir. Harici kaynak, DAW'nızdaki başka bir donanım parçası veya sanal bir araç olabilir.   MIDI denetleyici türlerini ve Midi klavye önerilerini inceliyoruz. 

Devamını Oku
18.03.2024
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?

Genel Kültür

Rap sanatçıları için gereken temel beceriler şunlardır:   Yazma Becerileri: Güçlü bir rap sözü yazma yeteneği, rapçılar için temel bir beceridir. İlginç ve etkili şarkı sözleri yazabilmek, sanatçının kendini ifade etmesini sağlar.

Devamını Oku
28.02.2024
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü

Genel Kültür

İtalyanca kökenli olan "graffito" kelimesinden türemiştir ve "çizmek" veya "kazımak" anlamına gelir.

Devamını Oku
27.02.2024
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Genel Kültür

Hip-hop , 1980'lerde ve ’ 90'larda yaygın popülerlik kazanan kültürel hareket ve ayrıca  rap , hareketin en kalıcı ve etkili sanat formu haline gelen ritmik ve / veya kafiyeli konuşmayı içeren müzik tarzıdır.

Devamını Oku
27.02.2024
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Tekno müziğin içerisinde bulunan ritim ve melodiler, elektronik müzik aletleri ve dijital yazılım programları aracılığıyla üretilir. Elektronik müziğin alt türüdür ve yalnızca elektronik enstrümanlar kullanılır.

Devamını Oku
22.02.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.