Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Oda Akustiğinin Yetersiz Olduğu Durumda Neler Yapılabilir?
24.08.2023

Oda Akustiğinin Yetersiz Olduğu Durumda Neler Yapılabilir?

Ses ve kayıt teknolojilerine yeni başlayan arkadaşlarımız internette gördükleri piramit sünger ve akustik panellerinin ses yalıtımı yaptığını düşünerek büyük bir yanılgı içerisine düşmektedir. Ses yalıtımı için sadece paneller veya yalıtım malzemeleri yeterli olmayabiliyor, genellikle ekstra katman ya da duvarlar arasında hava boşluğu bırakabilmek için inşaat çalışmaları gerektiriyor. İhtiyacınız olan ses yalıtımı ise ya inşaat işlerine girecek ya da ufak tefek uygulamalar için vokal kabini, gitar için amfi kayıt kabini gibi çözümlere göz atmanız gerekecektir. Eğer daha doğru bir duyum için odanızı akort etmek isterseniz, bu durumda akustik panelleri tercih edebilirsiniz. 

 

Eğer sadece düzgün bir vokal kaydı ya da seslendirme yapmak istiyorsanız, vokal yansıma filtreleri kullanarak basit ve etkili bir biçimde kayıtlarınızı iyileştirebilirsiniz.

 

 

Panel yatırımı yapmak istemediğiniz durumlarda ise kondenser yerine dinamik mikrofonları tercih ederek yakın mikrofonlama teknikleri ile daha verimli kayıtlar gerçekleştirebilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise evdeki, eldeki malzemelerle duyumu iyileştirmek olabilir. Gelin oda akustiğimizi iyileştirebilecek gerilla taktiklerine göz atalım.

 

Gerilla Taktikleri

 

Gerek kayıt yaparken gerek dinleme yaparken doğru pozisyonun ve mikrofonun ses kaynağına olan mesafesi oldukça önemlidir.

Referans monitörlerinizi bir kaç kitap ile yükselterek masanızdan izole edebilirsiniz. Referans monitörlerinin tiz sürücüsü kulak hizasında olmalı, masanın uzun kenarına 23-30 derece açıda olmalı. Kabaca iki hoparlör ve oturma pozisyonunda kafanız arasında eşkenar bir üçgen oluşturmayı hedefleyebilirsiniz.

Kayıt yaparken elbise dolaplarından, battaniye, yastık, yorgan, yatak, koltuk gibi ev eşyalarından faydalanabilirsiniz.

Odanızda kitaplık bulundurmak yine oda akustiğine tıpkı bir difüzör gibi fayda sağlayabilir.

Sizin de keşfettiğiniz benzer gerilla taktikleri var mı?  

Tayfun Göl

evstudyo.com



Tayfun Göl, müziğe 1996 yılında gitar ile başladı. 2014 yılında Galatasaray ITM Tonmaister eğitimini birincilikle tamamladı.
2014 yılında kurmuş olduğu evstudyo.com ve Ev Stüdyosu YouTube kanalında müzik prodüksiyonu, kayıt, mix ve mastering konularında içerik üretiyor.

Blog Son Eklenenler
Kulaklık Seçme Rehberi: En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar
Kulaklık Seçme Rehberi: En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar

Kulaklık

En İyi Kulak Üstü Kulaklıklar Kulak üstü kulaklıklar içerisinde önerdiğimiz kulaklıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz. Her ihtiyaca uygun kulaklık çeşitleri için de web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Devamını Oku
02.05.2024
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?

Mikrofon

Vokal, insan sesinin bir müzik parçasında melodi veya harmoni üretmek için kullanılması anlamına gelir. Vokaller, müzik eserlerinde ana melodi taşıyıcısı olarak veya arka planda harmoni sağlamak için kullanılabilirler. Müzisyenler, çeşitli müzik türlerinde ve tarzlarında vokal tekniklerini kullanarak duyguları, hikayeleri ve mesajları ifade ederler. Vokal kaydı, ses aralığı, tonu, teknik yeteneği ve yorumu gibi özellikleriyle değerlendirilir. Vokal Nasıl Kaydedilir?

Devamını Oku
26.03.2024
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?

Referans Monitörleri

Hoparlörler, ses sinyallerini elektrik enerjisinden mekanik titreşimlere dönüştüren elektroakustik cihazlardır. Temelde, bir hoparlör sürücüsü bu dönüşümü gerçekleştirir. Bir hoparlör sürücüsü, gelen elektrik sinyallerini hareketli bir bobin aracılığıyla manyetik bir alan oluşturarak dönüştürür. Bu manyetik alan, sabit bir mıknatıs tarafından oluşturulur. Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler. Bu temel prensip, hoparlör teknolojisinin temelini oluşturur ve hoparlörlerin çalışmasını sağlar.

Devamını Oku
21.03.2024
MIDI Klavye Önerileri 2024
MIDI Klavye Önerileri 2024

Midi Klavyeler - Synthesizer

MIDI denetleyici klavyesi, MIDI verilerini bir bilgisayara veya başka bir donanıma göndermek için kullanılan bir cihazdır. Daha temel bir ifadeyle, harici bir kaynaktan gelen sesleri tetiklemek için kullanılan bir klavyedir. Harici kaynak, DAW'nızdaki başka bir donanım parçası veya sanal bir araç olabilir.   MIDI denetleyici türlerini ve Midi klavye önerilerini inceliyoruz. 

Devamını Oku
18.03.2024
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?

Genel Kültür

Rap sanatçıları için gereken temel beceriler şunlardır:   Yazma Becerileri: Güçlü bir rap sözü yazma yeteneği, rapçılar için temel bir beceridir. İlginç ve etkili şarkı sözleri yazabilmek, sanatçının kendini ifade etmesini sağlar.

Devamını Oku
28.02.2024
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü

Genel Kültür

İtalyanca kökenli olan "graffito" kelimesinden türemiştir ve "çizmek" veya "kazımak" anlamına gelir.

Devamını Oku
27.02.2024
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Genel Kültür

Hip-hop , 1980'lerde ve ’ 90'larda yaygın popülerlik kazanan kültürel hareket ve ayrıca  rap , hareketin en kalıcı ve etkili sanat formu haline gelen ritmik ve / veya kafiyeli konuşmayı içeren müzik tarzıdır.

Devamını Oku
27.02.2024
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Tekno müziğin içerisinde bulunan ritim ve melodiler, elektronik müzik aletleri ve dijital yazılım programları aracılığıyla üretilir. Elektronik müziğin alt türüdür ve yalnızca elektronik enstrümanlar kullanılır.

Devamını Oku
22.02.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.