Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Mikrofon Çeşitleri ve Özellikleri Güncel Rehber
31.10.2022

Mikrofon Çeşitleri ve Özellikleri Güncel Rehber

Günümüzde etrafımıza bakacak olursak eğer birçok alanda kullanım çeşitliliğine göre mikrofon modelleri mevcuttur. Bu kullanım alanlarına göre en uygun olan türde mikrofon seçilmelidir. Mikrofon türleri genel olarak Condenser ve Dinamik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Siz de kayıt yapacağınız uygun alana göre mikrofon tercih ederseniz eğer en doğru kayıtları elde edebilirsiniz.

 

Condenser Mikrofon

Müzikle uğraşan herkesin bileceği üzere, mikrofonlar stüdyoda gerçekleştirilen ses kayıtlarında oldukça büyük önem taşır. Vokal ve enstrümanlar için farklı olabilecek mikrofonlar aynı zamanda dinamik ve condenser olarak da farklılık gösterebilir. Stüdyo ortamında kayıt yapılırken genellikle vokal için condenser mikrofonlar tercih edilmekle birlikte bazı akustik enstrümanların kayıtlarında da tercih edilmektedir. 

Condenser ve dinamik kayıt mikrofonlarının performansları kullanıldıkları enstrümana bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bateri, elektro gitar gibi daha sert ve yüksek seslerin kaydında dinamik mikrofonlar tercih edilirken, akustik gitar, piyano, vokal gibi seslerin kaydında condenser mikrofonlar tercih edilir. Yani buradan da anlaşılacağı üzere, stüdyoda ses kaydı yapılırken daha sert, yüksek ve düşük frekanslı seslerin kaydında dinamik kayıt mikrofonları, yüksek frekanslı ve daha çok detay gerektiren enstrüman ve seslerin kayıtlarında ise condenser kayıt mikrofonları tercih edilmektedir. 

condenser_mikrofon

 

USB Mikrofon

Mikrofonlar genellikle bir ses kartına takılarak çalıştığı için kendi başlarına asla ses sinyali iletmezler. İşte bu noktada artık USB yapılı mikrofonlar sayesinde direkt olarak bilgisayarımız ile bağlantı sağlayıp doğrudan sinyal ileterek kayıt alabiliriz. Bu sayede ekstra bir ses kartı satın alınmadan doğrudan kullanabilirsiniz. USB mikrofonlar genellikle yayıncılar tarafından tercih edilip ve kullanım kolaylığı sayesinde büyük bir kitleye hitap eden türde bir mikrofondur.

usb_mikrofon

 

Enstrüman Mikrofonu

Enstrüman mikrofonları, genel olarak her enstrüman için ayrı olarak üretilmiş mikrofon tipleridir. Enstrümanların kendi sesleri performans sırasında genellikle yeterli olmayacağı için, enstrüman mikrofonu kullanmak oldukça önemlidir. Stüdyoda ses kaydı yapılmak istendiğinde ya da canlı performans sırasında, enstrümanların kendi sesi kesinlikle yeterli olmayacaktır. Bu da müzisyenler için hoş bir durum değildir. İşte bu gibi durumlarda enstrümanların seslerini geniş bir alana güçlü bir şekilde iletmek için üretilmiş enstrüman mikrofonları hayati bir rol oynar.

Estrüman_mikrofon 

Boundary Mikrofon

Boundary mikrofonlar genellikle düz zeminlere konularak birden fazla ses kaynağından çıkan sesleri yakalarlar. Genellikle iş toplantıları ve konferanslar gibi birden fazla ses kaynağından ses almaya ihtiyaç duyulan ortamlarda kullanılan boundary mikrofonlar, piyano mikrofonu olarak kullanılabilecekleri gibi hokey tahtasında da kullanılabilirler. Boundary mikrofonların kullanım alanları ise sadece bunlarla sınırlı değildir. Birden fazla insanın bulunduğu ve herkesin birbirini duyması gereken pek çok ortamda kullanılabilecek boundary mikrofon alırken doğru seçimin yapılması oldukça önemlidir. 

Boundry_Mikrofon

 

Ölçüm Mikrofonu

Bir kalibrasyon mikrofonu herhangi bir akustik ortam ayarlaması yapmak için gerekli bir ekipmandır. Bir ses düzeninin en ideal ölçüde iletilmesi sırasında kulaklarımızın dahi duyamadığı frekanslarda özellikle hoparlör hizalaması gibi görevler için vazgeçilmezdir. Bu yüzden akustik ortamın en iyi derecede sesleri iletebilmesi için öncesinde ölçüm mikrofonları ile gerekli işlemler yapıldıktan sonra ortam düzenlenmesi sağlanaktadır.

olcum_mikrofonu

 

Vokal Mikrofon

Genellikle vokalistler tarafından ses kaydetmek için kullanılan mikrofonlara vokal mikrofonu denmektedir. Vokal mikrofonlarının ise en yaygın iki türü ise cardioid ve condenser mikrofonlardır.  Cardioid yapıdaki mikrofonlar ortamdaki diğer gürültüleri engelleme ve direkt olarak vokalin sesini yansıtma konusunda oldukça başarılı mikrofonlardır. Condenser mikrofonlar ise birden fazla kişinin şarkı söylediği ya da konuşma yaptığı zamanlarda tercih edilen bir mikrofon türüdür. Condenser mikrofonlar stüdyo kayıtları sırasında da kullanılabilir fakat bulunduğu ortamın her yerinden gelen sesleri yansıtacağı için, stüdyo kaydı yapılacak ise bulunulan ortamın ses kontrollü olması gerekmektedir. Vokalistler için hem stüdyo kaydı hem de canlı performanslar ya da konserler sırasında oldukça önemli olan vokal mikrofon tercihi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Canlı performanslarda, ortamdaki sesleri direkt olarak alacağı ve yansıtacağı için, condenser mikrofonlar yerine cardioid vokal mikrofonları daha çok tercih edilmektedir.

vokal_mikrofonu

Telsiz Mikrofon

Telsiz mikrofonlar, adından da anlaşılacağı üzere, herhangi bir kabloya ihtiyaç duymazlar. Gelişen teknoloji ile diğer pek çok alanda ve üründe olduğu gibi, mikrofonların da kablosuz versiyonları üretilmeye başlanmıştır ve bu ürünler oldukça dikkat çekmekte ve rağbet görmektedir. 

Özellikle konserler, dinletiler, konferanslar, televizyon programları, röportajlar, tiyatro oyunları, okul gösterileri ve diğer pek çok sahne gösterisi ve canlı performansta tercih edilen telsiz mikrofonların ses kalitesi olarak kablolu mikrofonlardan hiçbir eksiği bulunmamakla birlikte, kablolarla uğraşmak zorunda kalmadığınız için hayat kurtarıcı ürünlerden biridir. 

telsiz_mikrofon

 

Kamera Mikrofonu

Genellikle kameraların içinde yer alan dahili mikrofonlar ses konusunda çok başarılı olmadığı için harici kamera mikrofonları olarak da bilinen kamera üstü mikrofonlar kullanılmaktadır. Harici kamera mikrofonları sayesinde hem konuşma seslerini daha net bir şekilde kaydedebilir, hem de örneğin çevreden gelen doğa seslerini daha rahat bir şekilde yakalayabilirsiniz. Kameranızı kullanacağız yer, alan ve amaca bağlı olarak kamera mikrofonunuzu istediğiniz sese rahatça odaklayabilirsiniz. Kamera üstü mikrofon seçimini doğru bir şekilde yapmak oldukça önemlidir. Doğru ürün seçilmediğinde kaydettiğiniz görüntülerden istediğiniz ses performansını elde etmeme olasılığınız olabilir. Bu yüzden kaliteli ve yüksek performanslı bir kamera mikrofonu tercih etmelisiniz.

 

Genel olarak bu mikrofon türlerine bağlı olarak siz de kendinize uygun veya kullanım amacınıza uygun olarak herhangi bir mikrofon tercihinde bulunabilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?

Mikrofon

Vokal, insan sesinin bir müzik parçasında melodi veya harmoni üretmek için kullanılması anlamına gelir. Vokaller, müzik eserlerinde ana melodi taşıyıcısı olarak veya arka planda harmoni sağlamak için kullanılabilirler. Müzisyenler, çeşitli müzik türlerinde ve tarzlarında vokal tekniklerini kullanarak duyguları, hikayeleri ve mesajları ifade ederler. Vokal kaydı, ses aralığı, tonu, teknik yeteneği ve yorumu gibi özellikleriyle değerlendirilir. Vokal Nasıl Kaydedilir?

26.03.2024
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?

Referans Monitörleri

Hoparlörler, ses sinyallerini elektrik enerjisinden mekanik titreşimlere dönüştüren elektroakustik cihazlardır. Temelde, bir hoparlör sürücüsü bu dönüşümü gerçekleştirir. Bir hoparlör sürücüsü, gelen elektrik sinyallerini hareketli bir bobin aracılığıyla manyetik bir alan oluşturarak dönüştürür. Bu manyetik alan, sabit bir mıknatıs tarafından oluşturulur. Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler. Bu temel prensip, hoparlör teknolojisinin temelini oluşturur ve hoparlörlerin çalışmasını sağlar.

21.03.2024
MIDI Klavye Önerileri 2024
MIDI Klavye Önerileri 2024

Midi Klavyeler - Synthesizer

MIDI denetleyici klavyesi, MIDI verilerini bir bilgisayara veya başka bir donanıma göndermek için kullanılan bir cihazdır. Daha temel bir ifadeyle, harici bir kaynaktan gelen sesleri tetiklemek için kullanılan bir klavyedir. Harici kaynak, DAW'nızdaki başka bir donanım parçası veya sanal bir araç olabilir.   MIDI denetleyici türlerini ve Midi klavye önerilerini inceliyoruz. 

18.03.2024
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?

Genel Kültür

Rap sanatçıları için gereken temel beceriler şunlardır:   Yazma Becerileri: Güçlü bir rap sözü yazma yeteneği, rapçılar için temel bir beceridir. İlginç ve etkili şarkı sözleri yazabilmek, sanatçının kendini ifade etmesini sağlar.

28.02.2024
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü

Genel Kültür

İtalyanca kökenli olan "graffito" kelimesinden türemiştir ve "çizmek" veya "kazımak" anlamına gelir.

27.02.2024
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Genel Kültür

Hip-hop , 1980'lerde ve ’ 90'larda yaygın popülerlik kazanan kültürel hareket ve ayrıca  rap , hareketin en kalıcı ve etkili sanat formu haline gelen ritmik ve / veya kafiyeli konuşmayı içeren müzik tarzıdır.

27.02.2024
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Tekno müziğin içerisinde bulunan ritim ve melodiler, elektronik müzik aletleri ve dijital yazılım programları aracılığıyla üretilir. Elektronik müziğin alt türüdür ve yalnızca elektronik enstrümanlar kullanılır.

22.02.2024
Elektronik Müzik Nedir ve Türleri Nelerdir?
Elektronik Müzik Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Synthesizer, drum machine veya Midi gibi cihazlar, elektronik müziğin üretiminde yaygın olarak kullanılan araçlardır. Bu tür müzik, ambient, techno, house, trance, drum and bass, dubstep, electro gibi farklı tarzlara ayrılarak çeşitli ritimler ve ses efektleriyle karakterize edilir.  

19.02.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.