Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Kulak İçi Kulaklık Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
17.12.2021

Kulak İçi Kulaklık Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günümüz dünyasında kulaklıklar, vazgeçilmez parçamız haline gelmiştir. Neredeyse günün her anında sıklıkla kullandığımız kulaklıkları satın alırken, ihtiyacımız ve bütçemiz doğrultusunda karar veririz. Ancak, kulaklıklara her geçen gün yeni özelliklerin eklenmesi, bu seçimi zorlaştırmaktadır. 

Bu haftaki bloğumuzda; genellikle günlük hayatımızda sıklıkla tercih ettiğimiz kulak içi kulaklıklara, bu kulaklık türünü tercih ederken nelere dikkat etmemiz gerektiğine ve avantaj/dezavantajlarına değineceğiz.

Öncelikle kulak içi kulaklık; kulağın içine tam olarak oturan modellere verilen isimdir. Karşımıza kablolu veya kablosuz şekilde çıkan bu kulaklıklar, günlük kullanımda en çok tercih edilen kulaklık modeli diyebilliriz. Uygun model seçildiğinde, dışarıdan gelen sesleri neredeyse tamamen engellemektedir. Kulak içerisine tam oturarak, yüksek ses kalitesiyle, müzik keyfinizi arttırmanızı sağlar.

Ancak kulak içi kulaklık seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekir. Çünkü belirli süreden sonra kulaklarda ağrıya sebep olabilir. Sürekli, yüksek seviyelerde kullanım her kulaklık türünde olduğu gibi kulak içi kulaklıklarda da kulağa büyük oranda zarar verir. Karşılaşılan bu zararları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çok yüksek seviyelerde ve sürekli kullanılması geçici veya kalıcı işitme kaybına neden olur.

  • Kulaklığın düzenli olarak temizlenmemesi kulak hijyenini azaltır.

  • Kulak içerisinde oluşan nem ve ter biriktiğinde bakterilerin oluşmasına ve beraberinde enfeksiyona yol açar.

  • Kulakta daha fazla serumen oluşmasına neden olur.

  • Kulak sağlığının korunabilmesi için; düşük ses seviyesinde ve belirli aralıklar ile kullanılmasını tavsiye ederiz. Bunlara ek olarak kulaklık silikonlarının temizliğine mutlaka dikkat ediniz.

Kablolu veya kablosuz olarak karşımıza çıkan kulak içi kulaklıkları tercih ederken, öncelikli olarak kullanım amacınızı iyi tespit etmelisiniz. Her iki türün de kendi içerisinde avantajlarının ve dezavantajları bulunur. Kablosuz kulak içi kulaklıklar, yani bluetooth kulaklıklar, hareket alanımızı sınırlandıran kablolardan kurtulmamızı sağlar. Hayatın her alanında müzik dinlemeyi daha kolay hale getirmektedir. Söz konusu bu avantajlarının yanında, en büyük dezavantajları; şarj süreleri, yaşanan bağlantı sorunları ve kablolu kulaklık modellerine kıyasla daha pahalı olmalarıdır. Son dönemlerde markalar, şarj sürelerini kısaltıp, kullanım süresini arttırsalar da kablolu kulaklıklara kıyasla, istenilen her zaman kullanılamamaları en büyük dezavantajları olabilir.

Peki kulak içi kulaklık tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz? Gelin birlikte bu noktalara detaylıca değinelim.

  • Frekans Aralığı: Hertz (Hz) şeklinde ifade edilen frekans aralığı, kulaklık tercih ederken bakmanız gereken en önemli özelliklerin başında gelir. İnsanların işitme aralığı 20Hz-20kHz olarak bilinir. 10 Hz – 20kHz; genellikle bas seslerde iyi bir performans sağlayan frekans tepkisidir.10 Hz – 25kHz ise; hem bas hem de tiz frekans tepkilerinde oldukça iyi performans sergiler. Soldaki sayı ne kadar düşük ve sağdaki sayı ne kadar yüksek ise bir kulaklığın performansı o derece güçlü olacaktır. Bu noktada frekans aralığı ne kadar geniş ise o kadar iyidir diyebiliriz.

  • Desibel Seviyesi: Bu oran ne kadar fazlaysa, o denli güçlü bir ses seviyesinin varlığından söz edebiliriz. Ancak kulak sağlığınız için bu seviyeye dikkat etmeniz gerekir.

  • Empedans Oranı: Empedans oranı, bir kulaklığın iç direncini temsil eden bir değerdir. Bu oran; 16, 32, 64 gibi değerlerle gösterilebilir. Değerler arttıkça, sesin şiddeti bir o kadar artar. Kulaklığı günlük mobil cihazlarda kullanacaksanız, 16 empedans değerinde bir kulaklık yeterli olacaktır.

  • Gürültü Engelleme: Müzik dinlerken veya telefon ile görüşürken, dışarıdan gelen sesin engellenebilmesi adına, tercihinizi mutlaka gürültü engelleyici özelliğe sahip kulaklıklardan yapınız.

  • Bluetooth 5.0 Teknolojisi: Söz konusu 5.0 teknolojisi ile birlikte; iletim mesafesi 4 kat, iletim verimliliği 2 kat artmakta ve ayrıca düşük güç tüketimi ile kullanım süresinde de bir artış söz konusu olmaktadır.

  • Tere Dayanıklı Olması: İster kablolu ister kablosuz olsun, kulak içi kulaklıklarda terlemeden dolayı kulaklığın sürekli olarak kulaktan çıkma sorunu ile çoğumuz karşı karşıya kalırız. Tere dayanıklı silikonların tercih edilmesi veya silikonsuz kulaklıkların tercih edilmesi bu sorunun önüne geçecektir. Ayrıca kulağınızın hijyeni için de bu özelliğin olmasına mutlaka bakınız.

  • Hızlı Şarj ve Kullanım Süresi: Kablosuz kulaklık tercih ederken şarj ve kullanım süresi kritik bir öneme sahiptir. Mümkünse hızlı şarj özelliği olan kulaklıkları tercih ediniz. Acil bir şekilde evden çıkmanızı gerektiren durumlarda, kurtarıcı bir özellik olacaktır.
Blog Son Eklenenler
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?

Mikrofon

Vokal, insan sesinin bir müzik parçasında melodi veya harmoni üretmek için kullanılması anlamına gelir. Vokaller, müzik eserlerinde ana melodi taşıyıcısı olarak veya arka planda harmoni sağlamak için kullanılabilirler. Müzisyenler, çeşitli müzik türlerinde ve tarzlarında vokal tekniklerini kullanarak duyguları, hikayeleri ve mesajları ifade ederler. Vokal kaydı, ses aralığı, tonu, teknik yeteneği ve yorumu gibi özellikleriyle değerlendirilir. Vokal Nasıl Kaydedilir?

26.03.2024
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?

Referans Monitörleri

Hoparlörler, ses sinyallerini elektrik enerjisinden mekanik titreşimlere dönüştüren elektroakustik cihazlardır. Temelde, bir hoparlör sürücüsü bu dönüşümü gerçekleştirir. Bir hoparlör sürücüsü, gelen elektrik sinyallerini hareketli bir bobin aracılığıyla manyetik bir alan oluşturarak dönüştürür. Bu manyetik alan, sabit bir mıknatıs tarafından oluşturulur. Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler. Bu temel prensip, hoparlör teknolojisinin temelini oluşturur ve hoparlörlerin çalışmasını sağlar.

21.03.2024
MIDI Klavye Önerileri 2024
MIDI Klavye Önerileri 2024

Midi Klavyeler - Synthesizer

MIDI denetleyici klavyesi, MIDI verilerini bir bilgisayara veya başka bir donanıma göndermek için kullanılan bir cihazdır. Daha temel bir ifadeyle, harici bir kaynaktan gelen sesleri tetiklemek için kullanılan bir klavyedir. Harici kaynak, DAW'nızdaki başka bir donanım parçası veya sanal bir araç olabilir.   MIDI denetleyici türlerini ve Midi klavye önerilerini inceliyoruz. 

18.03.2024
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?

Genel Kültür

Rap sanatçıları için gereken temel beceriler şunlardır:   Yazma Becerileri: Güçlü bir rap sözü yazma yeteneği, rapçılar için temel bir beceridir. İlginç ve etkili şarkı sözleri yazabilmek, sanatçının kendini ifade etmesini sağlar.

28.02.2024
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü

Genel Kültür

İtalyanca kökenli olan "graffito" kelimesinden türemiştir ve "çizmek" veya "kazımak" anlamına gelir.

27.02.2024
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Genel Kültür

Hip-hop , 1980'lerde ve ’ 90'larda yaygın popülerlik kazanan kültürel hareket ve ayrıca  rap , hareketin en kalıcı ve etkili sanat formu haline gelen ritmik ve / veya kafiyeli konuşmayı içeren müzik tarzıdır.

27.02.2024
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Tekno müziğin içerisinde bulunan ritim ve melodiler, elektronik müzik aletleri ve dijital yazılım programları aracılığıyla üretilir. Elektronik müziğin alt türüdür ve yalnızca elektronik enstrümanlar kullanılır.

22.02.2024
Elektronik Müzik Nedir ve Türleri Nelerdir?
Elektronik Müzik Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Synthesizer, drum machine veya Midi gibi cihazlar, elektronik müziğin üretiminde yaygın olarak kullanılan araçlardır. Bu tür müzik, ambient, techno, house, trance, drum and bass, dubstep, electro gibi farklı tarzlara ayrılarak çeşitli ritimler ve ses efektleriyle karakterize edilir.  

19.02.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.