Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Hoparlör Türleri ve Kullanım Alanları
11.10.2022

Hoparlör Türleri ve Kullanım Alanları

Bir hoparlör en temel anlamıyla ses frekans yükselteci çıkışında elde edilen AC elektriksel sinyallerini ses sinyaline çeviren üründür. Bu sayede sevdiğimiz herhangi bir müziği bu sayede keyifle dinleyebiliriz.

Sizlerle birlikte hoparlör türleri ve kullanım alanlarına bakıp en doğru seçimi yaparak kendine uygun olan türde bir hoparlör seçebilirsiniz.

 

Referans Hoparlör

referans_hoporlor

Kayıtlarınız sırasında projenizi dinleme imkanı sunan ve sesi olabildiğince doğru veren ürünlerdir. Stüdyo referans monitörler sağ ve sol olmak üzere iki adetten oluşan (bazı modeller tek adetli satılabiliyor) yakın dinleme alanında sizlere çokça yardımcı olan stüdyo malzemesinin olmazsa olmazıdır.

Normal hoparlör ve referans monitör arasında bulunan en önemli özellik ise normal hoparlörler tamamen sizin müzik zevkinize bağlı olarak ve müzik dinleme kalitesini arttırma hedefinde bulunarak EQ edilmiş veya böyle bir imkan sunarak müzik dinleme olanağı sağlamaktadır. Eğer referans monitörlerde böyle bir şey olsaydı mixing veya mastering sırasında oldukça kötü sonuçlar çıkarabilir ve projenizin bir hiç olmasına neden olabilir.

 

DJ Referans Hoparlör

dj_referans_hoporlor

İster profesyonel sanatçı olun ister bu işlere yeni başlayan bir insan olun. Bulunduğunuz ortamda ya da stüdyoda kayıt sırasında dinleme yapabileceğiniz türde bir ekipmandır. Sıradan Referans Monitörlere oranla biraz daha bas filtreli olup DJ Prodüksiyon ortamında vazgeçilmez bir üründür. 

 

Aktif Hoparlör

aktif_hoporlor

Harici bir amplifikatöre ihtiyacı olmayan ve içinde amplifikatör bulunan hoparlörlere aktif hoparlör denmektedir. Genellikle profesyonel kayıt stüdyolarında tercih edilen aktif hoparlörler, kablolarla uğraşmak istemeyen kişiler için oldukça kullanışlıdır. Ayrıca, aktif hoparlörlerde harici amplifikatörlere ihtiyaç duymazsınız. Bu yüzden de hoparlörünüzü harici bir amplifikatöre bağlamanız için pek çok kabloya ihtiyacınız yoktur. Sınırlı alanları olan ve kabloların çok yer kaplamasını istemeyen kişiler için birebir olan aktif hoparlörler aynı zamanda yüksek çözünürlüklü müzik dinlemek isteyen kişiler için de uygundur. 

 

Line Array Hoparlör

line_array_hoporlor

Genellikle aynı hoparlörlerin yatay veya dikey olarak birbirine monte edilmesiyle elde edilen hoparlör çeşidine Line Array hoparlör denmektedir. Özellikle konserlerde geniş bir kitleye ses iletmek için tasarlanmış olan line array hoparlörlerin dikey versiyonları dinleyicilerin büyük bir çoğunluğuna sesi iletirken, yatay versiyonları daha dar bir alana ses iletmektedir. Aktif, pasif, column ve subbass hoparlör gibi bir hoparlör çeşidi olan line array hoparlörler sahne performansları ve konserlerde oldukça fazla tercih edilmektedir. 

 

Portatif PA Hoparlör

portatif_pa_hoporlor

Portatif PA yani taşınabilir hoparlörler, kolayca paketlenebilen ve taşınabilen bir hoparlör tipi olup, aynı zamanda kaynaktan gelen ses dalgalarını güçlendirir ve daha yüksek performans elde edilmesini sağlar. Taşınabilir hoparlörler sahip olduğu avantajlar sebebiyle pek çok kişi tarafından oldukça tercih edilir. Devamlı seyahat eden müzisyenler, farklı şehirlerde canlı performans sergileyecek olan sanatçılar ve gittikleri her yerde kendi hoparlörünü de götürmek isteyen herkes için ideal olan taşınabilir hoparlörler aynı zamanda set olarak da karşımıza çıkabilir. Siz de kendinize en uygun modeli tercih edip direkt olarak Portatif PA Hoparlör satın alabilirsiniz.



Pasif Hoparlör

pasif_hoporlor

Pasif hoparlör, gücünü harici bir amplifikatörden alır ve amplifikatöre hoparlör kablosu ile bağlanır. Pasif hoparlörler genellikle evde kullanım içindir. Pasif hoparlörler, içlerinde amplifikatör bulunmadığı için oldukça hafiftir. Bu yüzden, taşıma ve kullanım açısından oldukça kolaydırlar. Eğer devamlı gezen bir müzisyenseniz, konserlerinizde pasif hoparlör kullanmak istiyorsanız ya da pasif hoparlörleri müzik dinleme amaçlı kullanmak istiyor fakat çok fazla seyahat ediyorsanız, pasif hoparlörler bazı kolaylıklar sunmaktadır. 

 

Column Hoparlör

column_hoporlor

“Sütun” olarak da bilinen column hoparlör, line array hoparlörlere benzer şekilde çalışmaktadır. Column hoparlörlerin içerisinde dikey olarak sıralanmış birden fazla sürücü mevcuttur. Bu hoparlör tipi, uzun yıllardır, kiliseler, amfiler, tren istasyonları ve havaalanlarında kullanılmaktadır. 

Eski versiyonlarına oranla bazı özelliklerinin değiştirilmesi ve performansının yükseltilmesi üzerine, column hoparlörler eski popülaritesini yeniden elde etmiştir. Oldukça ince bir şekle sahip oldukları için column hoparlörler diğer hoparlörlere oranla daha az bir yer kaplarlar. Bu sayede alan tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca, line array hoparlörlere benzer olarak, column hoparlörler de kullanıldıkları mekanın en ön sırasından en arka sırasına kadar eşit ve tutarlı ses dağıtımı sağlar. Yüksek performans alabileceğiniz line array benzeri column hoparlörler aynı zamanda line array hoparlörlere oranla çok daha uygun fiyatlara sahiptir. 

Hi-Fi Hoparlör

hi_fi_hoporlor

Kelime anlamı olarak ‘’High Fidelity’’ anlamına gelmektedir. Normal müzik sistemlerine göre hata payı en aza indirilmiş olan sistem genellikle ev ortamı için kullanıma uygun ve bu doğrultuda geliştirilme sağlanmıştır. 

 

Bu hoparlör tiplerine bağlı olarak siz de bağlı bulunduğunuz ortama göre bir hoparlör seçebilir ve daha sonrasında uygun bir şekilde kullanabilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?
Vokal Nedir ve Nasıl Kaydedilir?

Mikrofon

Vokal, insan sesinin bir müzik parçasında melodi veya harmoni üretmek için kullanılması anlamına gelir. Vokaller, müzik eserlerinde ana melodi taşıyıcısı olarak veya arka planda harmoni sağlamak için kullanılabilirler. Müzisyenler, çeşitli müzik türlerinde ve tarzlarında vokal tekniklerini kullanarak duyguları, hikayeleri ve mesajları ifade ederler. Vokal kaydı, ses aralığı, tonu, teknik yeteneği ve yorumu gibi özellikleriyle değerlendirilir. Vokal Nasıl Kaydedilir?

26.03.2024
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hoparlör Nedir ve Nasıl Çalışır?

Referans Monitörleri

Hoparlörler, ses sinyallerini elektrik enerjisinden mekanik titreşimlere dönüştüren elektroakustik cihazlardır. Temelde, bir hoparlör sürücüsü bu dönüşümü gerçekleştirir. Bir hoparlör sürücüsü, gelen elektrik sinyallerini hareketli bir bobin aracılığıyla manyetik bir alan oluşturarak dönüştürür. Bu manyetik alan, sabit bir mıknatıs tarafından oluşturulur. Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler. Bu temel prensip, hoparlör teknolojisinin temelini oluşturur ve hoparlörlerin çalışmasını sağlar.

21.03.2024
MIDI Klavye Önerileri 2024
MIDI Klavye Önerileri 2024

Midi Klavyeler - Synthesizer

MIDI denetleyici klavyesi, MIDI verilerini bir bilgisayara veya başka bir donanıma göndermek için kullanılan bir cihazdır. Daha temel bir ifadeyle, harici bir kaynaktan gelen sesleri tetiklemek için kullanılan bir klavyedir. Harici kaynak, DAW'nızdaki başka bir donanım parçası veya sanal bir araç olabilir.   MIDI denetleyici türlerini ve Midi klavye önerilerini inceliyoruz. 

18.03.2024
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?
Rap Şarkısı Nasıl Yapılır ve Rapçi Nasıl Olunur?

Genel Kültür

Rap sanatçıları için gereken temel beceriler şunlardır:   Yazma Becerileri: Güçlü bir rap sözü yazma yeteneği, rapçılar için temel bir beceridir. İlginç ve etkili şarkı sözleri yazabilmek, sanatçının kendini ifade etmesini sağlar.

28.02.2024
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü
Hip hop ve Rap Terim Sözlüğü

Genel Kültür

İtalyanca kökenli olan "graffito" kelimesinden türemiştir ve "çizmek" veya "kazımak" anlamına gelir.

27.02.2024
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Hip Hop Nedir? Rap Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Genel Kültür

Hip-hop , 1980'lerde ve ’ 90'larda yaygın popülerlik kazanan kültürel hareket ve ayrıca  rap , hareketin en kalıcı ve etkili sanat formu haline gelen ritmik ve / veya kafiyeli konuşmayı içeren müzik tarzıdır.

27.02.2024
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?
Tekno müzik: Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Tekno müziğin içerisinde bulunan ritim ve melodiler, elektronik müzik aletleri ve dijital yazılım programları aracılığıyla üretilir. Elektronik müziğin alt türüdür ve yalnızca elektronik enstrümanlar kullanılır.

22.02.2024
Elektronik Müzik Nedir ve Türleri Nelerdir?
Elektronik Müzik Nedir ve Türleri Nelerdir?

Genel Kültür

Synthesizer, drum machine veya Midi gibi cihazlar, elektronik müziğin üretiminde yaygın olarak kullanılan araçlardır. Bu tür müzik, ambient, techno, house, trance, drum and bass, dubstep, electro gibi farklı tarzlara ayrılarak çeşitli ritimler ve ses efektleriyle karakterize edilir.  

19.02.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.